Reuver – De ijskoorts bij vele schaatsliefhebbers is afgelopen dagen flink gestegen, de verwachtingen voor komende dagen en week zijn bijzonder gunstig voor het ijs. Jaren geleden creëerde de gemeente nog een schaatsbaan op de markt in Reuver, dit jaar gaat de gemeente het op de parkeerplaats achter Bosdael proberen. De ondergrond daar is vlak, iets wat op de markt niet is, dat met het opspuiten van water ten goede komt. De verwachting is dat loop van zaterdag geschaatst kan worden op de parkeerplaats.

Ijsclub Meerlebroek juigt de schaatsbaan van de gemeente alleen maar toe, laat Jeroen Pollen in een reactie weten. “Het is prachtig voor de kinderen om te kunnen leren schaatsen, heel laag drempelig en vlak bij huis” aldus Jeroen.

Naast aangelegde ijsbaan, is natuurplas Meerlebroek al jaren populair onder schaats liefhebbers, vanwege de prachtige ligging in het buitengebied. Verwachting is dat vanaf komende woensdag het ijs op de plas dik genoeg is om te kunnen schaatsen. Wel waarschuwt Jeroen voor de mensen die eerder willen gaan: “Ga niet alleen het ijs op. Als er niemand is, ga er niet op!“. Met name aan de rand is het ijs vaak te dun. De kans dat iemand er door heen zakt en hulp nodig heeft, is aannemelijk. Een ijslaag van 5cm is nodig om meerdere personen te kunnen dragen, vanaf 9 centimeter is het ijs wedstrijd waardig.

Zodra er geschaatst kan worden zal de ijsclub koek en zopie verkopen, waarvan de opbrengsten ten goede komen voor Marco Rijk die de Boston Marathon gaat lopen voor Kika.

Vanaf de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het ’s nachts op grote schaal 5 tot 8 graden en na het weekend komen de minima lokaal zelfs uit onder -10 graden! ’s Nachts groeit het ijs snel, maar overdag tast lichte dooi het ijs mogelijk wat aan. Het blijft altijd opletten bij natuurijs.