Asselt – Een magneetvisser heeft afgelopen zondag een vangst gedaan die hij liever niet wilde doen. Doorgaans halen magneetvissers oud ijzer uit het water, en soms ook gevaarlijker ijzerwaar. Zo’n ontdekking deed de visser afgelopen zondag, een sporttas met daarin zwaar explosief materiaal haalde hij uit het water.

Na een aantal telefoontjes kwam de politie kijken die na korte controle direct de Explosieven Opruiming liet komen. Zij hebben de tas met inhoud onderzocht, en overgedragen aan de Forensische opsporing van de politie. De explosieven inhoud heeft de EOD in de directe omgeving tot ontploffing laten brengen, doorgaans gebeurd dat op de springlocatie in Asenray, echter was de samenstelling dusdanig gevaarlijk om de materialen te transporteren.

Naast de maas werd een kuil gegraven van c.a 60 centimeter diep, waarna het explosief geplaatst is samen met wat hulpspringstof van de EOD. De explosie die aansluitend plaatsvond zorgde voor een flinke krater in de grond, stukken zand en steen vlogen tientallen meters ver in alle richtingen. Een geslaagde explosie van een serieus explosief laat een van de EOD’ers weten. Het lijkt te gaan om explosieven die gebruikt worden bij plofkraken, ook de andere attributen in de tas aanwezig waren wezen in de richting van materialen die plofkrakers gebruiken. De politie heeft de inhoud, op explosieven na, mee genomen voor verder onderzoek.

Flinke krater na de ontploffing. Foto: AVLimburg
EOD doet onderzoek bij de tas. Foto: AVLimburg