Reuver – Terwijl eerder duidelijk was dat de verkeersproeven die de effecten moesten meten voor de ‘herinrichting’ mislukt waren zet de gemeente nu toch door. Vandaag werd een groot bord geplaatst op de het Raadhuisplein ter aankondiging. Het centrum van Reuver moet volgens de inwoners en ondernemers gezellig én functioneel worden. Dat betekent meer beleving, meer groen, plek voor terrassen en tegelijk voldoende ruimte voor de kermis, een tent, de weekmarkt en parkeren. Deze input gaven de Reuverse mensen tijdens een gezamenlijke dorpsconferentie in 2019.

Naast de bestaande bomen wordt er een flink aantal nieuwe bomen, struiken en planten geplant. Daar is vooral gekozen voor planten die al vroeg in het seizoen groen zijn en waarbij de verschillende soorten er voor zorgen dat het ook het hele seizoen groen blijft. Het hele ontwerp is zo gemaakt dat het centrum weer toekomstbestendig is én waarbij ook naar duurzaam gebruik van materialen is gekeken. Bestaande onderdelen worden zoveel mogelijk hergebruikt, zoals bestrating en meubilair. Het Raadhuisplein en een gedeelte van de Rijksweg en Pastoor Vranckenlaan worden in het nieuwe ontwerp een zogeheten ‘shared space’. Dit betekent dat voetgangers, fietsers en auto’s samen gebruik maken.

De parkeerplaatsen op het Raadhuisplein verdwijnen. Deze zijn al eerder gecompenseerd met de nieuw aangelegde parkeerplaatsen bij Rustoord. Om te voldoen aan de wens van ondernemers zijn in het nieuwe ontwerp extra plaatsen toegevoegd aan de Rijksweg en de Pastoor Vranckenlaan. In overleg met de ondernemers in het centrum worden de parkeerplaatsen verdeeld in kort (0,5 uur), middellang (2 uur) en lang parkeren (geen tijdsduur). De parkeerplaatsen zullen ook beter bewegwijzerd worden.

De planning
De werkzaamheden worden in 2 gedeeltes uitgevoerd (gedeelte 1: 2021 en gedeelte 2: 2022).

Gedeelte 1: oktober – december (Fase 1 t/m 3)
Start werk: 11 oktober

Fase 1: Starten met de werkzaamheden op het Raadhuisplein: aanbrengen (verhoogde) groenvakken en het aanpassen van de bestratingen.
Fase 2: Pastoor Vranckenlaan tussen de het Raadhuisplein en Ronckenstein. Hier zal de bestratingen aangepast worden en groenvakken toevoegen.
Fase 3: Vanaf begin november worden er werkzaamheden op de Rijksweg uitgevoerd zoals het aanbrengen van parkeerplaatsen en groenvakken. Dit zijn werkzaamheden die in het verkeer gemaakt worden. De werkzaamheden lopen door in het 2de gedeelte.

Gedeelte 2: maart – mei (Fase 3 t/m 6)
Fase 4: Pastoor Vranckenlaan vanaf Ronckenstein tot aan de Rijksweg wordt – indien de weersomstandigheden het toelaten – in februari 2022 uitgevoerd. Als het mogelijk is worden de werkzaamheden na carnaval uitgevoerd. Ook worden de weg en de parkeerplaatsen aangepast.
Fase 5 en 6: De resterende werkzaamheden op de Rijksweg worden aansluitend aan de Pastoor Vranckenlaan uitgevoerd. De bestratingen van de rijweg worden aangepast en de verkeersremmende voorzieningen worden aangebracht.