Roermond – De politie onderzoekt niet of de Poolse spookrijder die afgelopen weekend de 22-jarige Tilburgse doodreed op de A73 onder invloed van drugs of alcohol was. Aangezien de 26-jarige veroorzaker ook is overleden, vervalt het recht om te vervolgen, aldus de politie.

De politie sprak met meerdere getuigen en deed technisch onderzoek. Daaruit blijkt dat de man ter hoogte van de afrit Echt/Maasbracht/Sint Joost in tegengestelde richting naar het noorden reed. De nabestaanden zijn over de onderzoeksresultaten geïnformeerd.

Dat was het minste wat ze hadden kunnen doen voor de nabestaanden“, zegt verkeersadvocaat Bert Kabel tegen omroep Brabant. Dat bevestigt Nelly Voorbregt van de Vereniging Verkeersslachtoffers. “Natuurlijk had de politie moeten onderzoeken of de man onder invloed was, dit hoort bij de verwerking van de familie en vrienden.” Nelly Voorbregt van de Vereniging Verkeersslachtoffers kent verschillende situaties waarbij de veroorzaker van een verkeersongeval ook direct overleed, maar waarbij toch bloedonderzoek plaatsvond.

Bert Kabel, advocaat en gespecialiseerd in het verkeersrecht, vindt eveneens dat de politie een steek heeft laten vallen. “Het staat natuurlijk niet in de wet dat ze dit moeten doen, maar in dit geval kun je je gezonde verstand ook gebruiken.

Rijkswaterstaat verklaarde later dat er te weinig tijd was om de Roertunnel af te sluiten om het ongeluk te voorkomen. De tijd tussen de eerste melding van de spookrijder en het ongeval was volgens de wegbeheerder te kort om de tunnel of de A73 op een verantwoorde en veilige manier af te sluiten.