Roermond – Sinds 1997 wordt het provinciale bevrijdingsfestival in de bisschopsstad gehouden. Tijdens de laatste editie trok het evenement een recordaantal van vijftigduizend bezoekers verdeeld over de dag en verdeeld over verschillende pleinen.

2018 was het laatste jaar dat het Bevrijdingsfestival Limburg in Roermond werd gehouden, vanaf 2019 is het jaarlijkse vrijheidsfeest op de Sittardse schootsvelden en overige locaties in de stad, dat laat de organiserende stichting weten aan de Limburger maandag.

Het is geen gemakkelijke stap, maar we liepen in Roermond tegen onze grenzen aan”, zo licht Ronald Kohnen, voorzitter van de stichting Bevrijdingsfestival Limburg, de beslissing toe aan de Limburger. “Met het hoofdpodium op de Markt in Roermond kunnen er maximaal 8000 mensen komen kijken. We willen juist doorgroeien. We zijn met de gemeente Roermond op zoek geweest naar alternatieve locaties, maar zonder succes. De centrale ligging was voor ons geen vereiste. We zijn elders gaan kijken en in Sittard uitgekomen. Daar is genoeg plek en ruimte voor groei. Op de schootsvelden kun je zo 20.000 mensen kwijt.

Kohnen: “Klachten van omwonenden over het geluid maakten de organisatie niet makkelijker. En dan was er nog het overleg met de horeca dat stroef liep. Als gratis festival zijn wij van onze inkomsten deels afhankelijk van drankverkoop. In Sittard hebben we dat op de schootsvelden volledig in eigen beheer, ook de inkomsten. In Roermond werd de helft van de drank bij de reguliere horeca aan de Markt gekocht. Daardoor werd het voor ons financieel steeds lastiger, omdat de kosten jaarlijks stijgen. Denk aan kosten op het gebied van veiligheid.” 

Begin 2019 worden de namen van artiesten bekend gemaakt die het eerste Bevrijdingsfestival Podium in Sittard mogen betreden.