Beesel – Degradatiekandidaat Bieslo (4E) heeft afgelopen zondag zonder hoofdtrainer Har Bessems een punt (2-2) overgehouden aan het duel tegen lijstaanvoerder HBSV. Dat gebeurde overigens thuis, met interim-coach Rik Driessen op de bank.

Na het verrassende gelijkspel wandelden de voetballers van Bieslo dolblij naar het kleedlokaal. Ze werden overladen met complimenten. En terecht. Want het sterke HBSV tem je niet zomaar. Toch werd de feestvreugde overschaduwd, want hoofdtrainer Bessems van Bieslo zat zondag niet in de dug-out. Bessems (52) had de vorige week donderdag, na goed overleg met het bestuur, zijn taken als trainer overgedragen aan Driessen (zie foto), normaliter coach van de vrouwen van Bieslo. Die stap was nodig. Bieslo had de laatste weken nauwelijks punten in de strijd tegen degradatie gepakt.

DSC01116
Rik Driessen (voorgrond) vervangt Har Bessems als trainer van Bieslo. Foto: Rob Hendriks.

De serie magere resultaten was voor het Bieslo-bestuur aanleiding om stappen te nemen. „We
zitten in een dal en willen per se vierdeklasser blijven”, verklaarde voorzitter Cor Vulders van Bieslo. „Niets doen, was voor ons geen optie. We bleven maar wedstrijden verliezen. Op een gegeven moment besloten we om met Har te gaan praten, en hebben we samen dit pijnlijke besluit genomen. Of het goed uitpakt, moet blijken. Sport geeft geen zekerheid.”

Bessems zelf, bezig aan zijn tweede seizoen bij Bieslo, blijft overigens gewoon lid van de club. Hij is niet ontslagen en ook niet ook op non-actief gesteld. Vorig jaar bracht Bessems Bieslo na een afwezigheid van 22 jaar terug naar de vierde klasse. Dat zijn ze in Beesel nog niet vergeten. Mede daarom mag Bessems zijn aflopende contract gewoon uitdienen. Niet als trainer, maar als ‘supporter.’

Bessems blijft desgevraagd realistisch en nuchter. Hij is helemaal niet boos op Bieslo, en dat siert hem. „Ik heb er alles aan gedaan wat in mijn vermogen ligt. Ik heb keihard gewerkt. Helaas heb ik die negatieve spiraal niet om kunnen draaien. Voor mij telt nu nog maar één ding: Bieslo moet vierdeklasser blijven. Daar wil ik me nog altijd voor inzetten. Bieslo is een mooie vereniging. Ik heb hier altijd met iedereen prima samen kunnen
werken.” Driessen vervangt Bessems voor de rest van dit seizoen. Komend voetbaljaar wordt Huub Joosten uit Maasbree de nieuwe hoofdtrainer van Bieslo, terwijl Bessems naar fusieclub Oranje Blauw’15 (lees: derdeklasser PSV/VV Vlodrop) vertrekt.

Speler en routinier Ron Sillen van Bieslo was onaangenaam verrast door de gang van zaken rond Bessems. „Har is een man met passie. Een voetbaldier. Ik was en ben nog altijd zeer tevreden over deze trainer. Hij organiseerde van alles, stond midden in onze groep. Dit is diep triest. Niet alleen voor mij, maar ook voor Har en Bieslo.”

DSC01118
Spits Moreno Walda knalt van dichtbij de gelijkmaker (2-2) tegen de touwen. Foto: Rob Hendriks

Zonder Bessems pakte een getergd Bieslo gisteren thuis een zwaarbevochten punt tegen HBSV: 2-2. De Beeselnaren hadden de eerste confrontatie tegen HBSV met 6-1 verloren en waren uit op revanche. In eerste instantie leek dat niet te lukken. De lijstaanvoerder domineerde en opende al in de derde minuut de score via de vrijgelaten Moreno Walda: 0-1. Vervolgens ontspon zich een ‘kat-en-muis-spel.’ Terwijl HBSV er lustig op los combineerde, loerde Bieslo op die ene kans. Die kwam er ook. Jasper van de Boel profiteerde van balverlies aan de zijde van HBSV en bediende Noud Schoolmeesters, die de eerste
de beste mogelijkheid voor Bieslo met een hard schot bekroonde: 1-1.

De thuisploeg had voor de pauze mazzel toen een inzet van Danny Kraus tegen de paal ketste. Spits Walda schoot een vrije schop in de Bieslo-muur (zie foto), terwijl Kraus centimeters naast de kruising knalde. Zo wist Bieslo de rust met 1-1 te halen. Na de hervatting kwam HBSV een stuk minder voor de dag. De technisch vaardige gasten waren weliswaar sterker, maar echte kansen kregen ze vooralsnog niet. Aan de andere kant kwam underdog Bieslo prompt op 2-1. Aanvaller Tico Janssen rondde een vloeiende aanval over meerdere schijven af met een bekeken schot in de lange hoek.

DSC01102
Spits Tico Janssen van Bieslo wint een kopduel. Foto: Rob Hendriks.

Een sensatie hing in de lucht. Maar toen HBSV alle remmen losgooide, kantelde de wedstrijd weer in het voordeel van de gasten. Bieslo hield lang stand en kwam een serie listige hoekschoppen ongeschonden door. De gelijkmaker kon echter niet uitblijven. Daar zorgde spits Walda voor, met een kiezelharde volley achter de kansloze sluitpost Daan Reijnders van Bieslo: 2-2 (zie foto). Het slotakkoord was ongemeen spannend. HBSV wilde geen terrein verspelen in de strijd om de titel, terwijl Bieslo de
puntendeling koesterde. Met hangen en wurgen trokken de Beeselnaren de 2-2 over de streep.

Missie geslaagd, en daarom was interim-trainer Driessen tevreden. „We hebben gevochten als leeuwen. Deze wedstrijd verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs, maar we zijn met een ijzeren discipline ver gekomen. De eerste stap naar klassenbehoud is gezet. En dat is, en blijft ons doel.”

In dezelfde klasse pakte Reuver (4E) een verdiende 1-2 zege bij buurman Swalmen. De beslissing viel in de blessuretijd toen Sjors Verkoelen een prachtig afstandsschot in huis had: 1-2. Reuver was prima aan de krachtmeting begonnen en opende via de vrijgelaten Donné van der Weide ook de score: 0-1. Ook in het verdere bedrijf bleef Reuver beter. Een dubieuze strafschop bracht Swalmen echter weer terug in de wedstrijd. Koen Verkoijen wist wel raad met die buitenkans: 1-1. Swalmen speelde op dat moment met tien man, nadat Sjico Geraedts zijn tweede gele, en dus rode kaart had gekregen.

Moreno Walda van HBSV (no.10) knalt een vrije schop in de muur van Bieslo. Foto: Rob Hendriks.
Moreno Walda van HBSV (no.10) knalt een vrije schop in de muur van Bieslo. Foto: Rob Hendriks.

De derby leek op een remise uit te draaien. Totdat Verkoelen het op zijn heupen kreeg: 1-2. Trainer Martin Niemans van Reuver glunderde van oor tot oor. Zijn team deed uitstekende zaken in de strijd om lijfsbehoud. „Eindelijk zit het ons eens een keertje mee. Nu kunnen we echt vooruit kijken. Ik verzeker je dat dit zelfvertrouwen geeft.”

 

 

 

 

 

Kerngegevens:

BIESLO – HBSV 2-2
3. Moreno Walda 0-1, 35. Noud Schoolmeesters 1-1, 56. Tico Janssen 2-1, 75. Moreno Walda. Scheidsrechter: Philipsen (Lomm). Toeschouwers: 125.

SWALMEN – REUVER 1-2
30. Donné van der Weide 0-1, 78. Koen Verkoijen 1-1 (strafschop), 90+3. Sjors Verkoelen 1-2. Rode kaart (2x geel): 72. Sjico Geraedts (Swalmen).