Reuver – Ondanks een 1-1 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Bevo moet vierdeklasser Reuver (4E) play-offwedstrijden spelen om degradatie te voorkomen. Bieslo daarentegen is veilig en won in Tegelen met 2-4 van TSC’04, dat net als Reuver is veroordeeld tot de nacompetitie om lijfsbehoud.

De voetballers van Reuver verlieten afgelopen zondag teleurgesteld het speelveld. Reuver had met ruime cijfers van Bevo moeten winnen. De Reuvernaren hadden immers die punten minder dan Bieslo en een veel slechter doelsaldo (-18 tegen -9) dan de Beeselnaren. Alleen een monsterscore tegen Bevo en fikse nederlaag van Bieslo bij TSC’04

Balende gezichten bij Bevo na de gelijkmaker (1-1) van Stan Smits van Reuver. Foto: Rob Hendriks.
Balende gezichten bij Bevo na de gelijkmaker (1-1) van Stan Smits van Reuver. Foto: Rob Hendriks.

hadden Reuver kunnen redden. Niemand bij Reuver geloofde in dat wonder. En terecht. Het mirakel bleef uit. En nu wacht Reuver een herkansing in de vorm van een tweeluik (thuis en uit) tegen de Brabantse vijfdeklasser VOW (5H) uit Zijtaart, een klein dorp bij Vegchel in de buurt van Den Bosch. Reuver kan zijn borst natmaken want VOW eindigde in 5H als tweede achter kampioen MULO. Het won zeventien keer en verloor slechts vier duels. De laatste drie competitiewedstrijden van VOW leverden forse overwinningen op: 1-7 bij Boerdonk, 1-6 bij Irene en 4-1 tegen RKPVV.

Reuver zelf had al lang en breed in veilige haven kunnen zijn. Het verspeelde kostbare punten tegen Belfeldia (2-3), FCV Venlo (1-1) en Bieslo (3-2). Ook de wedstrijden tegen de rechtstreekse degradanten Kessel VV en Koningslust (beide 3-3) eindigden niet in een Reuverse zege. Trainer Martin Niemans erkende dat ruiterlijk. ,,Achterin maakten we soms te veel fouten. Voorin scoorden we weer moeilijk. Maar ons grootste probleem waren de blessures. Telkens viel er weer een andere spelmaker uit. Dan moet je als trainer gaan puzzelen en weet je dat het moeilijk wordt.”

Ook Bevo, de opponent van afgelopen zondag, kon niet juichen. De formatie uit Beringe verspeelde door de remise tegen Reuver de derde periodetitel aan Belfeldia, dat thuis met 4-1 van VVV’03 (nacompetitie om promotie) won.

Jip Pijnenburg van Reuver (no.4) knokte voor elke meter. Foto: Rob Hendriks.
Jip Pijnenburg van Reuver (no.4) knokte voor elke meter. Foto: Rob Hendriks.

Belfeldia was hartstikke blij dat Reuver tegen Bevo zijn sportieve plicht had vervuld. Dat was onder meer een verdienste van oefenmeester Niemans. Hij wilde zijn ploeg weliswaar sparen voor de nacompetitie, maar zette tevens een representatief elftal op de been, met onder meer de veertigjarige Johan Vossen als verdediger en Erkan Yacizi (15) in de voorhoede. Routiniers als Daniel Izquierdo, Rowan Koppers en Pim Reijnen kregen rust.

De ‘fantasie-opstelling’ pakte prima uit. Hoewel Bevo via Rob Minten vroeg de score opende (0-1), nam Reuver het initiatief na de hervatting stevig in handen. Vossen stond zijn
mannetje, terwijl de pijlsnelle aanvallers van Reuver regelmatig voor onrust in de Bevo-defensie zorgden. Uiteindelijk scoorde Stan Smits de verdiende gelijkmaker. Hij ronde een aanval over meerdere schijven met een kiezelhard schot af: 1-1. Bevo schrok van die tegenvaller, en ging in de slotfase naarstig op zoek naar de zege. Diezelfde Minten was er dichtbij. Zijn kopbal werd door doelman Roy Hendriks van Reuver met een reflex over de lat getikt.

Langzaam maar zeker verdween bij Bevo de hoop op het behalen van de periode en de nacompetitie om promotie. De gasten moesten in die hectische slotfase achterin steeds meer ruimte weggeven. Giles Puts en Ted Augustus, normaliter actief in het tweede van Reuver, weigerden te profiteren.

Ondanks een fel offensief won Bevo de periode niet. Het bleef 1-1. Foto: Rob Hendriks.
Ondanks een fel offensief won Bevo de periode niet. Het bleef 1-1. Foto: Rob Hendriks.

Uiteindelijk stapte ook Bevo met een fikse kater van het veld. Het was muisstil in het kleedlokaal van de gasten. Bevo-trainer John Paulissen bleef realistisch. ,,Ons combinatiespel, de counters en de omschakeling kwamen vandaag niet uit de verf. We moeten dit maar snel vergeten. Uithuilen en opnieuw beginnen. We zijn toch maar mooi vierde geworden. Ik moet mijn jongens een compliment geven.”

Tegenstrever en coach Niemans van Reuver keek intussen vooruit naar de confrontatie tegen VOW. Reuver speelt komende zondag eerst thuis. Een week later is de return. Bij een gelijke stand volgt mogelijk een verlening of komen er strafschoppen. Mocht Reuver de dubbele ontmoeting tegen VOW verliezen, krijgt het daarna wellicht nog een laatste kans
tegen een nog te bepalen tegenstander. Niemans, optimistisch: ,,Het gelijkspel tegen Bevo geeft ons zelfvertrouwen. We gaan geconcentreerd tegen VOW voetballen. Die Brabantse ploegen zijn moeilijk te bespelen. Er zitten veel doelpuntenmakers en harde bikkels in zulke teams.”

In dezelfde klasse (4E) stond er voor Bieslo bij TSC’04 niets meer op het spel. Bieslo wist dat Reuver met een nulletje of tien van Bevo moest winnen, en dat kon onmogelijk gebeuren. Desondanks nam trainer Rik Driessen geen risico’s en stuurde zijn sterkste team het veld op. Dat pakte in eerste instantie niet goed uit. TSC’04, komende zondag in de play-offs tegen degradatie, kon vrijuit spelen en kwam terecht op 1-0 via een treffer van Luc Janssen. Na de pauze stelde Bieslo echter vlug orde op zaken. Goaltjesdief Jasper van de Boel scoorde drie keer, nadat Sjors Lenssen voor de gelijkmaker (1-1) had gezorgd. De tweede tegentreffer deerde Bieslo amper: 2-4.

Kerngegevens:
REUVER – BEVO 1-1
18. Rob Minten 1-0, 72. Stan Smits. Scheidsrechter: Slaats (Broekhuizenvorst). Toeschouwers: 100. Bijzonderheden: Reuver naar play-offs tegen degradatie. Bevo geen winnaar derde periodetitel (prijs gaat naar Belfeldia).

TSC’04 – BIESLO 2-4
10. Luc Janssen 1-0, 55. Sjors Lenssen 1-1, 60. Jasper van de Boel 1-2, 65. Jasper van de Boel 1-3, 73. Toby Colbers 2-3, 89. Jasper van de Boel 2-4. Bijzonderheden: Bieslo definitief veilig.