Beesel – Bieslo (4E) is vrijwel zeker van een langer verblijf in de vierde klasse. De formatie van trainer Rik Driessen won thuis met 3-1 van Koningslust, dat door deze nederlaag met Kessel VV naar de vijfde klasse degradeert.

DSC01873
Jules Boom van Bieslo (rechts) ontwijkt een tackle van Koningslust. Foto: Rob Hendriks

Rivaal Reuver ging met 4-0 onderuit bij VVV’03, dat via de nacompetitie hoopt te promoveren. Belfeldia (40-46), Swalmen (30-36) en Bieslo (52-61) hebben 29 punten. Reuver staat op 26 punten met een doelsaldo van 46-64. In elk geval kan Bieslo niet meer rechtstreeks degraderen. Het zou nog in de nacompetitie tegen degradatie terecht kunnen komen, maar het doelsaldo – en dat telt nu – van Bieslo (-9) is veel beter dan dat van Reuver (-18). Bij een eventueel verlies van Bieslo, zondag bij TSC’04, moeten de Reuvernaren met – pak ‘m beet – negen doelpunten verschil van BEVO winnen om de gevreesde nacompetitie te ontlopen. Een vrijwel onmogelijke opgave. Reuver heeft bovendien pech dat BEVO bij winst nog de derde periodetitel kan pakken.

Bieslo reist naar TSC’04 dat in de play-offs speelt om lijfsbehoud. In feite heeft Bieslo aan één punt voldoende. Trainer Patrick Faassen van TSC’04 liet na de 3-1 nederlaag bij het veilige Melderslo doorschemeren dat hij tegen Bieslo niet zijn sterkste opstelling het veld instuurt. De oefenmeester spaart zijn routiniers, en laat blessuregevallen genezen. Het moet dus wel heel gek lopen wil Bieslo zich niet veilig spelen. Theoretisch blijft de club vierdeklasser, en volgens trainer Driessen zal Bieslo het in de praktijk ook niet meer afgeven.

Afgelopen zondag deed datzelfde Bieslo in elk geval uitstekende zaken door Koningslust met 3-1 te kloppen. De thuisclub domineerde vanaf het begin en kreeg legio kansen. Jasper van de Boel opende na prima voorbereidend werk van Wouter Crins de score: 1-0. Even later kwam Bieslo op 2-0 toen Jurjen Verbong van Koningslust een strakke voorzet van Noud Schoolmeesters pardoes achter zijn eigen doelman kegelde. Ook na de pauze kwamen de Beeselnaren niet in de problemen. Koningslust maakte een uitgebluste indruk en geloofde al lang niet meer in klassenbehoud. Thijs Driessen zorgde met een prachtig afstandsschot voor de beslissende 3-0.

Bieslo kreeg vervolgens mogelijkheden om Koningslust naar een verpletterende nederlaag te spelen. Schoolmeesters raakte de paal en mikte vrij voor de keeper over. Uiteindelijk had Koningslust het laatste woord. Een wat goedkoop gegeven strafschop (vermeend hands) werd door Bram Rongen verzilverd: 3-1.

Michel Evers van Bieslo (rechts) feest mee met zijn ploegmakkers. Foto: Rob Hendriks
Michel Evers van Bieslo (rechts) feest mee met zijn ploegmakkers. Foto: Rob Hendriks

Zo nam Koningslust afscheid van de vierde klasse. Bieslo daarentegen vierde feest. Het klassenbehoud kan de Beeselnaren nauwelijks meer ontgaan. Of Bieslo moet ruim bij TSC’04 verliezen en Reuver wint met een nulletje of acht. In voetbal is alles mogelijk. Wist ook trainer Driessen van Bieslo. Zijn team leek na de winterstop dood en begraven, maar knokte vervolgens prima terug. Zo werd er gewonnen van Reuver (3-2), Melderslo (1-2) en Helden (1-2). Driessen, glunderend: „We zijn er vol voor gegaan. Een vechtmachine. Als er tegenslag was, stonden we een week later weer als een collectief op het veld. Daar neem ik mijn petje voor af. Reken maar dat we TSC zondag niet onderschatten.”

Concurrent Reuver (4E) hoopte dat promotiekandidaat VVV’03 de teugels wat liet vieren. Het team van oefenmeester Martin Niemans combineerde prima en creëerde voor de pauze enkele leuke kansen. Ook na de hervatting domineerden de gasten. Juist op het moment dat Reuver leek te gaan scoren,

Dezelfde Jules Boom van Bieslo (rechts) speelde een puike wedstrijd. Foto: Rob Hendriks.
Dezelfde Jules Boom van Bieslo (rechts) speelde een puike wedstrijd. Foto: Rob Hendriks.

profiteerde spits Luke van Veggel van VVV’03 van een kapitale verdedigingsfout: 1-0. Die klap kwam Reuver niet meer te boven. De kopjes gingen omlaag, en VVV’03 kreeg de treffers als het ware cadeau: 4-0. Tot overmaat van ramp viel aanvoerder Donné van der Weide van Reuver geblesseerd uit. Hoe ernstig het is, moet nog blijken.

Kerngegevens:

BIESLO – KONINGSLUST 3-1
17. Jasper van de Boel 1-0, 30. Jurjen Verbong 2-0 (eigen doelpunt), 53. Thijs Driessen 3-0. 90+2. Bram Rongen 3-1 (strafschop). Bijzonderheden: Koningslust gedegradeerd.

VVV’03 – REUVER 4-0
55. Luke van Veggel 1-0, 75. Dimitris Touratzidis 2-0, 82. Yusuf Gungor 3-0, 90. Luke van Veggel 4-0.

Stand onderin:
Belfeldia 29 (40-46 = -6), Swalmen 29 (30-36 = -6), Bieslo 29 (52-61 = -9), Reuver 26 (46-64 = 18), TSC’04 25 (45-57), Kessel VV 21 (33-55), Koningslust 19 (46-82). Kessel VV en Koningslust gedegradeerd. TSC’04 krijgt herkansing via play-offs. Bij verlies van Bieslo moet Reuver een monsterscore neerzetten.