Beesel – De onbewaakte spoorwegovergang aan de Rayerveldweg tussen Reuver en Beesel gaat mogelijk verdwijnen. ProRail wil van 126 onbewaakte overwegen in Nederland, beveiligen kost veel geld, het weghalen ook, maar minder.

Het kabinet heeft 50 miljoen euro extra uitgetrokken voor veilige oplossingen. Een derde van de gevaarlijke spoorwegovergangen wordt afgesloten, als het aan ProRail ligt is de overweg in Beesel een daar van. Nog een derde van de spoorwegovergangen wordt beveiligd met bijvoorbeeld spoorbomen en de rest wordt vervangen door een tunnel of brug. Spoorbeheerder Prorail verwacht over drie jaar voor negen van de tien publieke overgangen een oplossing te hebben en voor de helft van de particulieren.

Onlangs gebeurde nog een ongeval op de overweg, een landbouwvoertuig werd geramd door een passagierstrein. Bij de aanrijding raakte geen passagiers en de bestuurder van de tractor gewond. Het treinverkeer tussen Swalmen en Reuver lag urenlang stil voor reparatie werkzaamheden. In 2006 vielen er twee doden toen een personenauto op de overweg werd geschept door een goederentrein.

De overgang Rayerveldweg krijgt prioriteit. Spoorbeheerder ProRail is met de gemeente en de provincie in overleg om de overgang op te heffen, en de gemeente praat met de mensen die aan de weg wonen. Wat ProRail betreft gaat deze overweg er nog dit jaar uit, zegt een woordvoerder tegen de Limburger. Zodra de overweg gesloten is, kunnen de boeren en recreanten die er dagelijks gebruik van maken de beveiligde overwegen aan de Hovergelei of Bussereindseweg gebruiken, beide op 600 meter afstand.