Beesel – Scheidsrechter Raymond Candel uit Eijsden heeft afgelopen zondag tijdens de derby tussen Bieslo en Swalmen (4-0) in 4E een hoofdrol voor zich opgeëist.

Verdediger Sjors Lenssen van Bieslo vloerde na de pauze de doorgebroken Dani Hoogmans van Swalmen. Tot woede van Swalmen kreeg Lenssen van arbiter Candel slechts de gele kaart, waar rood op z’n plaats was geweest. Dezelfde Lenssen vuurde enkele minuten later op doel. Marijn Thijssen van Swalmen kreeg de bal wat ongelukkig tegen zijn vingers, waarna Candel prompt naar de stip wees. Jasper van de Boel benutte de pingel: 1-0. Dezelfde Van de Boel scoorde in het verdere bedrijf nog twee keer. Ook Tico Janssen had succes, waardoor Bieslo de eerste competitiezege behaalde: 4-0.

Scheidsrechter Candel kreeg na afloop steun van een bij het duel aanwezige coördinator van de KNVB. De ‘begeleider’ gaf toe dat Candel bij die gele kaart van Lenssen fout zat, al wilde hij dat niet dusdanig omschrijven. „Candel had inderdaad rood moeten geven. Ik noem dat geen minpunt, maar een leerpunt. Bij die strafschop zat de scheids goed. Die speler van Swalmen ging duidelijk met zijn handen naar de bal, en niet andersom.”

Ook trainer Roland Heger van Swalmen was zo sportief om niet alle blaam bij arbiter Candel te leggen. „Die scheids floot prima. Jammer dat hij een cruciale fout maakte. Zonde, het had het breekpunt in de wedstrijd moeten zijn. Nu is er niets meer aan te doen. De zege is ook een verdienste van Bieslo. Onze tegenstander zat er fel op. Wij speelden te vaak met lange ballen.”

Bieslo had na het teleurstellende 2-2 gelijkspel bij Belfeldia wat goed te maken. De thuisclub opende ijzersterk. Bieslo leek wel een Hydra, een meerkoppige waterslang uit de Griekse mythologie. Sla een kop eraf, en er verschijnen twee nieuwe. Maar omdat die Hydra niet doorbeet, kon Swalmen overeind krabbelen. Oefenmeester Heger van Swalmen keek handenwrijvend toe hoe zijn team na de pauze nadrukkelijk aan de Beeselse poort rammelde. Juist op het moment dat Swalmen leek door te drukken, ging scheidsrechter Candel de mist in. Pech voor de Swalmenaren, en mazzel voor Bieslo.

Mede dankzij matchwinnaar Van de Boel nam Bieslo revanche voor het laatste competitietreffen tegen Swalmen, februari 1994 in de vierde klasse G. Toen won Swalmen met 4-0 en degradeerde Bieslo uiteindelijk naar de afdeling Limburg. Van de Boel, realistisch: „Tja, Sjors had eigenlijk rood moeten krijgen. Een ‘lucky’. We kregen veel kritiek na die slechte wedstrijd tegen Belfeldia. Nu stonden we met zelfvertrouwen op het veld. We gaven weinig ruimte weg, en daar had Swalmen moeite mee.”

In dezelfde klasse verzuimde Reuver (4E) om bij Koningslust de eerste competitiezege te pakken. Het team van Martin Niemans kwam op een 1-0 en 2-1 achterstand, maar pakte diep in de tweede helft een 2-3 voorsprong via Rowan Koppers. De Reuvernaren kregen vervolgens genoeg kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Het doelpunt viel echter aan de andere kant (3-3), zodat het bij een teleurstellende puntendeling bleef. Komende zondag speelt Reuver een cruciaal kelderduel bij hekkensluiter Belfeldia. Ook die ploeg is nog zonder zege.

Kerngegevens:

BIESLO – SWALMEN 4-0
75. Jasper van de Boel 1-0 (strafschop), 82. Jasper van de Boel 2-0, 90. Tico Janssen 3-0, 90+4. Jasper van de Boel 4-0. Scheidsrechter: Candel (Eijsden). Toeschouwers: 350. Gele kaart: Sjors Lenssen (Bieslo).

KONINGSLUST – REUVER 3-3
10. Bram Rongen 1-0, 18. Younes Zariouh 1-1 (strafschop), 48. Wesley Goeden 2-1, 61. Younes Zariouh 2-2 (strafschop), 68. Rowan Koppers 2-3, 83. Bram Rongen 3-3.