Utrecht – Judoka Juul Franssen heeft woensdag haar rechtszaak tegen de Judo Bond gewonden, dat laat 1Limburg weten. Zij lag al lange tijd in de clinch met de bond over haar training. Franssen wil in Rotterdam blijven trainen omdat ze daar ook studeert. De bond accepteerde dat niet en ontnam haar afgelopen december haar topsportstatus, waardoor ze niet meer mee mag doen aan internationale toernooien.

Franssen spande toen een rechtszaak aan, een rechter adviseerde toen de partijen om in mediation te gaan, om er alsnog samen uit te komen, dat is niet gelukt. Vervolgens kwam de zaak opnieuw voor de rechter, die deed woensdag uitspraak.

De voorzieningenrechter bepaalt dat er een maatwerkoplossing moet komen waardoor Franssen met haar eigen trainers kan blijven werken en zich kan voorbereiden op de Olympische Spelen in 2020. De judobond mag wel van Franssen vragen dat zij verder zoveel mogelijk aansluit bij het programma op Papendal. Het uitsluiten van deelname aan internationale toernooien betekent in feite het einde van de topsportcarrière van Franssen. Dat gaat de rechter te ver. De judobond heeft afwijkende afspraken gemaakt met twee judoka’s die niet in Papendal trainen. Er is geen goede reden om dat voor Franssen niet te doen.