Reuver – Vierdeklasser Reuver (4E) is de nacompetitie tegen degradatie thuis begonnen met een 0-0 tegen de Brabantse vijfdeklasser VOW (5H) uit Zijtaart, nabij Vegchel. Aanhangers van VOW staken tijdens het duel rook- en nitraatbommen af. Komende donderdag is bij VOW de return. De winnaar speelt komend seizoen in de vierde klasse.

Mocht Reuver het tegen VOW niet redden, krijgt het een tweede herkansing in de vorm van en tweeluik tegen vijfdeklasser Resia (5F) uit Wellerlooi. Als de Reuvernaren dan verliezen, is degradatie een feit. Zo ver wilde trainer Martin Niemans van Reuver niet voor

Younes Zariouh van Reuver (voorgrond) wurmt zich door de VOW-verdediging. Foto: Rob Hendriks
Younes Zariouh van Reuver (voorgrond) wurmt zich door de VOW-verdediging. Foto: Rob Hendriks

uit kijken. Zijn gedachten waren zondag na de bloedstollende 0-0 tegen VOW nadrukkelijk bij de uitbeurt tegen datzelfde VOW. ,,We gaan er vol tegenaan. Je wint niet, maar onze tegenstander is bijna net zo sterk als wij. Het kan alle kanten op.”

 Niemans beschikte afgelopen zondag niet over de geblesseerde Rens Megens en Pim Reijnen. Dat gemis leek de thuisclub in de eerste helft lelijk op te breken. VOW startte als een wervelwind en liet Reuver aanvankelijk alle hoeken van het veld zien. Vooral aanvaller Bart van de Laar van VOW was een plaaggeest voor de Reuverse defensie. Eerst bediende hij ploegmakker Rick van der Linden, die rakelings naast schoot. Vervolgens kopte diezelfde Van der Laar van dichtbij over. Tussen de bedrijven door hield sluitpost Roy Hendriks van Reuver zijn formatie met reflexen op de been.

In aanvallend opzicht kon Reuver in het eerste bedrijf nauwelijks voor gevaar zorgen. Alleen aanvoerder Donné van der Weide kreeg op slag van de rust een serieuze mogelijkheid, maar hij treuzelde te lang. Eerder had teamgenoot Jorn Huijs geen succes met een afstandsschot. Het waren de enige wapenfeiten voor de pauze.

Na de hervatting zorgde met name de meegereisde harde kern van VOW voor sensatie. De bijna negentig supporters van de vijfdeklasser zongen de hele wedstrijd om hun favorieten aan te moedigen. Sommigen waren echter te enthousiast en gooiden een nitraatbom, schuin achter het doel van hun eigen keeper. Het vuurwerk ontplofte met

Drukte voor het doel van Roy hendriks van Reuver. Foto: Rob Hendriks
Drukte voor het doel van Roy hendriks van Reuver. Foto: Rob Hendriks

een daverende knal, pal naast een groepje Reuverse supporters. De dienstdoende arbiter Van der Sluiszen uit Roermond liet overigens gewoon doorspelen. En terecht, want als hij het duel had stilgelegd, was de VOW-aanhang zich wellicht slechter gaan gedragen.

Van der Sluiszen gaf overigens wel een tweede gele, en dus rode kaart aan Jaime Izquierdo van Reuver. De tien spelers van de thuisclub weigerden echter te capituleren. Oefenmeester Niemans deed een aantal tactische omzettingen en die pakten verbazingwekkend goed uit. Nadat spits Van de Laat van VOW – weer hij – een ideale schotkans om zeep had geholpen, was het gedaan met de aspiraties van de gasten uit ‘Vegchel Oranje Wit.’ De Reuvernaren schakelden een tandje bij en hadden in de slotfase duidelijk het beste van het spel.

Bijna had Reuver zelfs nog gewonnen, ware het niet dat Rowan Koppers twee leuke kansen onbenut liet. Eerst schoot hij centimeters naast. Vervolgens strandde hij op de puik reagerende sluitpost Niek van Zutphen van VOW.

Uiteindelijk stapte beide kemphanen met gemengde gevoelens van het veld. Dat deerde de fans van VOW niet. Ze staken een rookgranaat af, waardoor de voorzijde van de kantine van Reuver compleet oranje kleurde. Scheidsrechter Van der Sluiszen liet het gebeuren, maar zette het wel op het wedstrijdformulier. Intussen zaten de bestuursleden van Reuver er wat verbaasd bij; zoveel passie hadden ze van VOW niet verwacht. En dat belooft nog wat voor de

Donné van der Weide (links) en Rowan Koppers van Reuver verlaten met gemengde gevoelens het veld. Foto: Rob Hendriks.
Donné van der Weide (links) en Rowan Koppers van Reuver verlaten met gemengde gevoelens het veld. Foto: Rob Hendriks.

return, komende donderdag (19.00 uur) in Zijtaart, een rit van anderhalf uur.

Coach Niemans keek er reikhalzend naar uit. Hij weet hoe hij VOW moet bestrijden. Haal de angel uit de pijlsnelle Van der Laat, en VOW verandert in een tandeloze zwerver. Niemans, realistisch: ,,Als we die standaardsituaties van VOW onschadelijk maken, kunnen we ver komen. Iedereen denkt dat we nu uitgeschakeld zijn. Maar voetballend zijn we echt niet de mindere.”

Kerngegevens:

REUVER – VOW 0-0

Scheidsrechter: Van der Sluiszen (Roermond). Toeschouwers: 250. Rode kaart: Jaime Izquierdo (Reuver), tweemaal geel. Gele kaart: Jip Pijnenburg (Reuver), Ronald van Eert (VOW).