Reuver – Amper een jaar na de promotie is Reuver (4E) al weer gedegradeerd naar de vijfde klasse. Na de 2-1 uitnederlaag tegen Resia’42 uit 5F volgde afgelopen zondag een 2-4 thuisverlies tegen datzelfde Resia’42, dat door dit resultaat vierdeklasser werd.

Terwijl de voetballers van Resia’42 de promotie uitbundig met vuurwerk en champagne vierden, kwamen de Reuvernaren een voor een het kleedlokaal binnen. Ontgoocheld, murw gebeukt, verslagen, terug bij af op het laagste amateurniveau. Even later verscheen trainer Martin Niemans van Reuver in de deuropening. Hij wilde het kort houden, en hield het ook kort. Blessures, schorsingen en een nijpend gebrek aan scorend vermogen hadden dit seizoen hun tol geëist. Reuver kwam dit voetbaljaar nooit hoger dan de achtste plaats. Niemans, realistisch: ,,Het zat ons helemaal niet mee. Telkens viel er weer een andere spelmaker weg. Er zit niets anders op dan helemaal opnieuw te beginnen. Volgend jaar passen we wat jeugd en talenten in. Het is te hopen dat we zo snel mogelijk terugkomen naar de vierde klasse.”

Verderop zat doelman Roy Hendriks van Reuver tegen een muur. Gebroken, de blik op oneindig. De sluitpost wees op een gebrek aan enthousiasme. ,,Ik vind dat we vandaag op het gebied van passie, beleving en strijd van Resia hebben verloren. Jammer. Na de winterstop hadden we even een goede periode. Toen kwamen die schorsingen en blessures. Dan weet je dat het een moeilijk verhaal wordt.”

DSC02481
Donné van der Weide (met bal) geeft Reuver weer hoop met de 1-2. Het baat niet. Foto: Rob Hendriks.

In de bestuurskamer van Reuver kon je een speld horen vallen. Iedereen probeerde de kater op zijn eigen manier te verwerken. Begrijpelijk, want Reuver had het nooit zo ver mogen laten komen. Tegen mededegradant Kessel VV werd een 3-1 voorsprong knullig weggegeven: 3-3. FCV Venlo kreeg tegen een oppermachtig Reuver een punt cadeau: 1-1. Belfeldia won in de laatste minuut (1-2), terwijl hekkensluiter Koningslust ook al een 3-1 achterstand wegpoetste: 3-3. Dure missers, en dat al puntverlies kostte Reuver uiteindelijk de kop. ,,We waren niet zo goed dan we dachten te zijn”, verwoordde bestuurslid Ben Jacobs van Reuver het degradatieleed. ,,En daarom staan we nu op een plek waar we horen te staan.”

Extra pijnlijk voor Reuver is dat de kleine buurman Bieslo komend seizoen een trapje hoger (lees: in de vierde klasse) speelt. Dat is sinds 1979 niet meer voorgekomen. Bieslo speelde begin 1979 nog in de tweede klasse, terwijl Reuver destijds derdeklasser was. In 1980 waren de rollen omgedraaid, Vanaf die tijd voetbalde Bieslo steevast in de onderste regionen van het amateurvoetbal. Reuver daarentegen was begin jaren negentig een solide tweedeklasser. Maar vanaf 2010 werden de verschillen tussen Reuver en Bieslo alsmaar kleiner. En nu heeft datzelfde Bieslo zijn grote broer overvleugeld. Voorlopig althans. Menig Reuvernaar gruwt ervan.

Reuver moest na de 2-1 nederlaag bij Resia’42, een vijfdeklasser uit Wellerlooi met nog geen 1300 inwoners, winnen om een kans te maken op klassenbehoud. Zowel trainer als bestuur had een peptalk gehouden om de spelers op scherp te zetten. Het pakte anders uit. Reuver startte dramatisch en stond binnen een kwartier op een 0-2 achterstand. Resia’42 mocht tot twee keer toe op de rechterflank een vrije trap nemen, en tot twee keer toe leverde dat een treffer op via Sjors Groenen en Maik Michiels.

Resia’42 viert de promotie naar de vierde klasse. Foto: Rob Hendriks.
Resia’42 viert de promotie naar de vierde klasse. Foto: Rob Hendriks.

Nadat Donné van der Weide met een rake kopbal de Reuvernaren weer hoop (1-2) had gegeven, scoorde dezelfde Michiels van Resia’42 na de pauze nog twee keer: 2-4. ,,Ik vertrouw op mijn snelheid en op mijn acties buitenom”, vertelde de machwinnaar, die tijdens de winterstop van Venray overkwam, vervolgens zijn hand brak en sterk terugkwam. ,,Ik koos voor Resia omdat het een leuke, enthousiaste club is met een jong team.” Trainer Wim Rijs van Resia’42 kon zijn geluk niet op. Kletsnat van de champagne deed de oefenmeester uit Swolgen zijn relaas. ,,Het is de eerste keer dat ik met een eerste elftal promoveer. Dat is natuurlijk geweldig. Vandaag waren we beter dan Reuver. We kregen meer kansen en maakten het af.”

Coach Niemans van Reuver gaf aan het eind van de rit toe dat Reuver niet goed had gespeeld. ,,Bij Resia was geen druk. Dat team kon vrijuit voetballen. Bij ons was de druk enorm. We zijn een grote vereniging en er werd verwacht dat we vierdeklasser zouden blijven. Helaas is dat niet gelukt. We hebben moeite met degradatievoetbal, en zijn eigenlijk een technische ploeg. Dat fysieke ligt ons niet. Het seizoen duurde erg lang. En nu is het uithuilen en opnieuw beginnen.”

Kerngegevens:

REUVER – RESIA’42 2-4
7. Sjors Groenen 0-1, 12. Maik Michiels 0-2, 35. Donné van der Weide 1-2, 52. Maik Michiels 1-3, 75. Maik Michiels 1-4, 90. Erkan Yazizi 2-4. Scheidsrechter: Heijnen (Meijel). Toeschouwers: 300. Gele kaart: Rens Megens, Donné van der Weide, Jaime Izquierdo, Stan Smits (allen Reuver). Bijzonderheden: Reuver degradeert naar vijfde klasse. Resia’42 promoveert naar vierde klasse.