Astana (Kazachstan) – Judoka Juul Franssen heeft met één mislukte actie al haar kansen op een medaille bij de WK in Astana verspeeld. De 25-jarige uit Reuver werd in de halve finale tegen de Sloveense Tina Trstenjak na ruim een minuut gediskwalificeerd, vanwege het uitvoeren van een ongeoorloofde actie. Dat betekende niet alleen een einde aan haar droom op de wereldtitel, maar Franssen mocht ook niet meer komen opdraven in de strijd om het brons.

De scheidsrechters beoordeelden een aanval van Franssen als overstrekking van de arm van Trstenjak, iets wat het judo wordt beoordeeld als valsspelerij. De straf was zwaar: diskwalificatie en einde toernooi.Franssen leek op weg om de Nederlandse judoploeg de eerste medaille te bezorgen in de hoofdstad van Kazachstan, maar door de beslissing van de arbiters zag ze alle variaties aan plakken uit haar handen glippen. Na vier dagen staat Oranje nog steeds droog op de WK.

Met Trstenjak trof Franssen de aanvoerster van de wereldranglijst in de strijd om een finaleplaats. De Sloveense ging meteen fel van start en kreeg hulp van de scheidsrechters, die een aanval van Franssen bestraften met diskwalificatie.