Reuver – Ondanks de steun van een groep Syrische vluchtelingen is vierdeklasser Reuver (4E) er afgelopen zondag op eigen veld niet in geslaagd om EVV uit de districtsbeker te wippen. De topklasser uit Echt won afgetekend: 1-7.

De zege van EVV was voor een aanzienlijk deel aan Jeroen Evelein te danken. De 36-jarige spits liep in december 2013 tegen UNA tegen een ernstige kruisbandblessure aan. Gisteren maakte Evelein zijn rentree. En hoe. Hij bereidde de 1-2 en de 1-3 voor, en scoorde zelf de vierde (1-4) treffer voor het team van trainer Leo Beckers. Een applauswissel was zijn deel. „Ik train sinds drie weken weer volop met de groep mee”, glunderde Evelein na afloop. „Conditioneel moet ik nog stappen maken. Straks heb ik spierpijn, maar dat mag best, hoor. Ik heb na die blessure nooit risico’s genomen. Soms viel ik weer terug, en dan deed ik het wat rustiger aan. Ik kijk nu van week tot week hoe het gaat. Als ik mezelf druk opleg, kan het tegenvallen. Vandaag ging het goed. Ik ken de speelsituaties. Noem me gerust een sluwe voetballer.”

Dezelfde Evelein ging daarna op de foto met Hassan Mohammed, een zestigjarige vluchteling uit Syrië, die met een groep landgenoten in de sporthal in Reuver verblijft. De Syriërs hadden gisteren wel zin in bekervoetbal, en liepen naar sportpark Dijckerhof in Reuver, waar ze de plaatselijke vierdeklasser luidkeels aanmoedigden.

Zelf verdedigde Mohammed in de jaren zeventig de roodwitte kleuren van Al-Ittihad SC uit het Syrische Aleppo, een club uit de hoogste Syrische profklasse. „Ik vond het een faire bekerwedstrijd van Reuver”, liet Mohammed via zijn tolk weten. „Jammer dat Reuver niet won. We zijn hier fijn opgevangen. Iedereen is zo vriendelijk hier. Maar EVV haalde toch een hoger niveau. Ik vond het middenveld beter. Het grote verschil met de profclubs hier, is dat wij vroeger in Syrië een baan hadden naast het voetbal. Ik deed administratie en ging ook nog eens handballen.”

Mohammed reisde via Damascus en Turkije naar Nederland. De bedoeling is dat de Syriërs de komende dagen elders worden ondergebracht. Waar precies, wist Mohammed niet. Wellicht wordt het Eindhoven of Doetinchem. In elk geval genoten de vluchtelingen, onder toeziend oog van wethouder Bram Jacobs (CDA, Sport) van de gemeente Beesel, met volle teugen. „You where the best player on the field”, kreeg uitblinker Evelein van EVV te horen. „Come, give me a hand and a picture.”

Trainer Martin Niemans van Reuver keek lachend toe. Zijn ploeg had bij vlagen prima verweer geleverd. Pal na de openingstreffer (0-1) van EVV bracht Tom Vullers van Reuver zijn directe opponent Julien Clout zo in de problemen dat die zijn eigen doelman passeerde: 1-1. Aanvoerder Ruud Zegers miste vervolgens een dot van een kans op de 2-1. Aan de andere kant was EVV wel trefzeker. En zo was het eerst kicken, en daarna toch weer slikken voor Reuver: 1-7. „Een nuttige wedstrijd”, vond Niemans. „We kwamen zelf ook aan voetballen toe. Jammer dat EVV ons op conditie aftroefde. En je zag ook dat die individuele klasse de doorslag gaf. Een goede les voor ons.”

Kerngegevens:
REUVER – EVV 1-7
25. Bryan Simons 0-1, 26. Julien Clout 1-1 (e.d.), 30. Michele Zotti 1-2, 40. Remy Joosten 1-3, 56. Jeroen Evelein 1-4, 62. Thomas Overhof 1-5, 78. Nabi Semrane 1-6, 88. Rick Geenen 1-7. Scheidsrechter: Kok (Maastricht). Toeschouwers: 125.

Opstelling Reuver: Roy Hendriks, Rob van Dijk (70. Jip Pijnenburg), Mark Fusers, Rens Megens, Sander Bongers, Younes Zariouh, Bart van Buggenum, Ruud Zegers, Tom Vullers, Stan Smits, Giles Puts (65. Justin de Jong).

Streekgenoot en vierdeklasser Bieslo (4E) verloor de inhaalwedstrijd bij VVV’03 met 3-2. Het duel in Venlo was enkele weken geleden in de eerste helft bij een 0-0 stand gestaakt nadat Luc Meerts van Bieslo zijn been had gebroken. Bieslo probeerde het wel en kreeg ook kansen, maar VVV’03 was net iets slimmer: 3-2.

Het bekerduel tussen Reuver en Bieslo werd bezocht door vluchtelingen, onder wie Hassan Mohammed (rechts) uit Syrië. Foto: Rob Hendriks
Het bekerduel tussen Reuver en Bieslo werd bezocht door vluchtelingen, onder wie Hassan Mohammed (rechts) uit Syrië. Foto: Rob Hendriks
Reservespelers en technische staf van Reuver kijken toe hoe EVV met 1-7 wint. Foto: Rob Hendriks
Reservespelers en technische staf van Reuver kijken toe hoe EVV met 1-7 wint. Foto: Rob Hendriks